Motivație

Bun-venit, cititorule!

Acesta este un blog, în principal, tehnic. Dat fiind că profesia mea de baza este de administrator de baze de date Oracle, foarte multe dintre articolele pe care le postez aici au legatură cu aceste tehnologii. Încerc să evit un stil prea academic și prefer în schimb un fir narativ liber, presărat pe alocuri de oralitate, nedumeriri personale, dar și de mici, sau după unii mari, barbarisme lingvistice. Prefer, de pildă, denumirea englezească a unui concept în defavoarea celei în limba română, ori de câte ori termenul în engleză este cel consacrat în jargonul IT-iștilor, iar echivalentul românesc ar suna, mai degrabă, prețios. Prin urmare, folosesc termenul "VIEW" în loc de vedere, "TRIGGER" în loc de declanșator și așa mai departe. Totuși, încerc să nu fac din "romgleză" limba "oficială" a acestui blog.

Nu vă ascund faptul că o carieră în învățământ m-a tentat la un moment dat, consecință, probabil, a influenței unor profesori extraordinari de care am avut parte la secția de "Informatică Economică" a "Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor", din cadrul Universității "Al. I. Cuza", din Iași. Pe de altă parte, întotdeauna am avut sentimentul că în domeniul IT experiența exersării profesiei pe "câmpul de luptă", adică în cadrul unei companii de profil, trebuie să preceadă activitatea la catedră pentru a nu se ajunge la "a vorbi din cărți" și atât. Nu știu dacă voi ajunge vreodată să predau vreun curs sau să vorbesc în fața unui amfiteatru plin de studenți (evident, cu emoțiile de rigoare), însă am posibilitatea ca prin intermediul acestui blog să mă adresez lor, dar și unui public mai larg de specialiști, interesat de tehnologiile abordate aici.

Există și o latură egoistă a efortului de a scrie diverse articole pe acest blog. Am constatat că, ori de câte ori îmi propun să învăț pe alții câte ceva, îmi dau seama că anumite lucruri nu le stăpânesc cum trebuie și e nevoie a le aprofunda mai bine. Uneori, spre rușinea mea, constat că aveam impresia că știu, dar de fapt eram într-o mare eroare. A publica un articol, chiar și pe blog-ul personal, implică un anumit grad de responsabilitate și de asumare a propriilor opinii, iar asta conduce mai departe la o continuă revalidare a ceea ce ști.